top of page
In het kort
22.08_edited.png

Ik ben Karin Berman (1963) en ik heb autisme. In 2019 begon ik te schilderen om oude trauma's te verwerken. Langzamerhand groeide dit uit tot het werk dat ik nu maak.

 

Mijn schilderijen vinden hun oorsprong in het geloof en in de liefde. Kenmerkend is het vrolijke en uitbundige kleurgebruik. Op deze manier wil ik uitdrukking geven aan hoe ik de wereld zie: kleurrijk en liefdevol door God geschapen.

In mijn werk staat de ontmoeting met God centraal. Het is mijn grootste wens om andere mensen met mijn schilderijen en verhalen te kunnen bemoedigen.

Mijn achtergrond

Jarenlang heb ik met veel plezier als autismecoach en loopbaanbegeleider gewerkt. Helaas was ik eind 2018  om gezondheidsredenen genoodzaakt om met mijn werk te stoppen. Daarna ging ik als bezoeker naar een dagbesteding voor mensen met autisme. Hier werd ik  uitgedaagd om te gaan schilderen. In eerste instantie was dit voor mij een manier om trauma's uit mijn verleden te verwerken. Maar zo ontdekte ik ook dat ik er veel plezier in heb om met verf, beelden en kleuren te spelen.

Begin 2019 hoorde ik letterlijk de stem van God en dat zette mijn hele wereld op de kop. Ik kon werkelijk niet geloven dat God een levende Persoon is, die ook nog eens tegen mij sprak. Het heeft me dan ook heel wat innerlijke strijd gekost voordat ik mijzelf christen ging noemen.

 

Omdat niets in het geloof voor mij vanzelfsprekend was, ging ik op zoek naar betekenis. De betekenis van de verhalen in de Bijbel, maar ook de betekenis van de weg die Jezus heeft afgelegd. Ik leerde de God van de Liefde kennen. Sindsdien heb ik mijn hart aan Hem verloren.

Ik beschouw mijn schilderijen en verhalen als een geschenk van God. En dat geschenk wil ik  graag weer aan jou doorgeven. Ik hoop dat jij er bemoediging in zult kunnen vinden. En dat Hij je zal zegenen met Zijn grote liefde, dwars door alle beelden en verhalen heen.

Mijn manier van werken

Tijdens het schilderen laat ik mij altijd leiden door de indrukken, woorden en beelden die in mij opkomen. In mijn beleving zijn die afkomstig van de Heilige Geest, maar daar kan je natuurlijk verschillend over denken.

 

Ik ben niet opgegroeid met de Bijbel en kende de verhalen nauwelijks. Door mijn autisme had ik in het begin veel moeite met het lezen en begrijpen van de Bijbel. Uiteindelijk heb ik God om hulp gevraagd.

 

Als antwoord "kreeg" ik dit schilderij van Hem: "Ik ben de Deur voor de schapen". Het is een samenvatting van de Bijbel, gevangen in een symbolisch beeld. God heeft me hier volledig in geleid. De diepgang van de symboliek in dit schilderij had ik, met mijn zeer beperkte Bijbelkennis, onmogelijk zelf kunnen bedenken.

Benieuwd naar de betekenis van dit schilderij? Klik dan hier.

Zo neemt God mij telkens opnieuw bij de hand om de achtergrond en de diepte van de verhalen in de Bijbel te ontdekken. Dit klinkt heel bijzonder en dat is het ook. Maar ik wil benadrukken dat dit niets over mijzelf zegt. Daarentegen zegt het alles over de God die ik liefheb en die ik groot wil maken met mijn kunst.

 

Ik kan God alleen maar diep dankbaar zijn voor wat Hij allemaal in mijn leven doet. Hij leidt mij door het leven heen. Niet alleen tijdens het schilderen, maar op alle gebieden van mijn leven. Hierdoor worden de grote beperkingen die ik vanwege mijn autisme ervaar, voor een groot deel gecompenseerd. En dat mag je gerust een wonder noemen.

Mijn schilderijen

Ik werk met acrylverf op doek en op papier. Daarnaast maak ik gebruik van acrylstiften en fineliners. Kleur speelt een belangrijke rol in mijn werk. Mijn schilderijen zijn ook heel gelaagd opgebouwd. Op die manier worden de kleuren levendig en sprankelend. Dit is een eerbetoon aan de grote Kunstenaar, Die de wereld zo wonderbaarlijk mooi en kleurrijk heeft geschapen. Ik kan er echt van genieten om met een regenboog aan kleuren te spelen. Als kunstenaar ben ik dan ook te karakteriseren als een colorist.

Mijn schilderstijl valt onder de noemer outsider art, wat verwant is aan naïeve kunst. Van dit soort oorspronkelijke en enigszins kinderlijke kunst kan ik heel blij worden. Om dit karakter van mijn werk te behouden, heb ik er bewust voor gekozen om niet volgens de "regels der kunsten" te leren schilderen. Hiermee wil ik voorkomen dat ik toch onwillekeurig mijn  onbevangenheid kwijt raak tijdens het schilderen.

In mijn werk wil ik de schoonheid van de imperfectie zichtbaar maken. Wij mensen streven zo vaak naar perfectie, maar daarmee leggen we de lat enorm hoog voor onszelf. Ik wil graag laten zien dat imperfectie juist zo mooi kan zijn.

Mijn verhalen

Begin 2020 ben ik gedoopt. Tijdens de doopdienst wilde ik graag een sprookje voorlezen, maar ik kon geen geschikt verhaal vinden. Toen heb ik, samen met God, zelf een verhaal geschreven. Later volgden er nog meer verhalen.

 

Ik noteerde de woorden en zinnen die in me op kwamen, maar de tekst bleek lang niet compleet te zijn. Hij was door elkaar gehusseld, er ontbraken hele stukken, er zat overbodige tekst in en allerlei details klopten niet. God zette mij dus aan het werk om er mijn eigen verhaal van te maken.

 

Deze verhalen hebben een rijke christelijke symboliek die ik nog niet zo in de gaten had toen ik ze schreef.

Bij ieder verhaal liet God me een schilderij zien dat ik al eerder had gemaakt. Die twee bleken dan bij elkaar te horen. Zo kwam ik tot de bijzondere ontdekking dat ik het verhaal "Het wonder van de walvis" al een jaar eerder tot in detail had geschilderd. Alleen had ik er destijds een hele andere interpretatie aan gegeven.

Benieuwd naar het verhaal bij dit schilderij?

Klik dan hier.

FAQ

Verkoop je jouw werk ook?

Nee, mijn schilderijen zijn niet te koop.

 

Kan ik een reproductie kopen van een schilderij?

Momenteel kan dat niet, maar misschien in de toekomst wel.

 

Zijn er misschien ook kaarten verkrijgbaar?

Ik heb een aantal kaarten ontworpen op basis van mijn schilderijen. Deze zijn verkrijgbaar bij boekhandel Riemer Barth in Meppel.

7 Breng Ik jou licht dat leven geeft (drukversie).png
bottom of page